Pages

Wednesday, February 16, 2011

Pak Su Din Pengedar Belacan Segar dan Jalan-jalan Tepi Laut, Kuala Perlis

Entry lanjutan waktu jalan-jalan sepanjang CNY yang lepas :
Kuda Padi di Ladang Burung Unta / Ostrich, Perlis
Selamat Datang ke Ladang Burung Unta / Ostrich, Perlis [Gambar & Fakta]

Kali ni nak cerita pasal belacan plak. Belacan? ye la, sedap kan dibuat sambal belacan.. ;p. Balik Perlis je mesti pergi Kuala Perlis untuk beli belacan. Sebab murah dan saiz besar. Dan menghabiskan seketul ni mmg lama. Kalau kat kedai mana dapat harga camni. Dan rasanya belum tentu sedap.

Kalau lalu di sepanjang tepi laut di Kuala Perlis memang ada melambak-lambak pengusaha belacan segar. Boleh kata, tiap-tiap rumah jual belacan. Tapi waktu kami pergi ni bawa sekali mama jadi sebagai orang lama dicadangkan pergi beli Belacan Pak Su Din. Memang rasa dan bau pun lebih sedap. Pakcik ni peramah je orangnya. Bila kata kami mai dari Putrajaya terus kata ha, promote promote belacan pakcik kat sana. ^__^

Pak Su Din, Pengedar Belacan Segar
Kampung Sungai Berembang, Tepi Laut, 02000 Kuala Perlis, Perlis
017-4890628 / 012-4785244 / 017-5525561

Shrimp paste or Belacan
is a common ingredient used in Southern Asian and Southern Chinese cuisine. Belacan is used as an ingredient in many dishes, or eaten on its own with rice. A common preparation is sambal belacan, made by mixing toasted belacan with chilli peppers, minced garlic, shallot paste and sugar and then fried. [wikipedia]
 
 
Tebal dan besar hanya RM2.00. Selalunya kalau beli belacan kat tepi laut ni akan dapat 1 free kalau beli 10.

 
 
Pak Su Din, Pengedar Belacan Segar Kuala Perlis

 
Lepas dah shopping belacan, bolehlah ambil angin petang kat tepi laut. Sepanjang jalan ada banyak gerai-gerai yang dibuka. Semua jual Laksa Kuala Perlis, Cendol Pulut, ABC, Bihun Sup, Cucur Udang etc. Ramai juga yang bersantai tepi laut ni. Bila air surut, boleh turun ke persisiran dia atau duduk lepak kat batu-batu. Ramai yang bawak tikar dan main layang-layang.

~ Makan petang ~

Pilih gerai ni sebab dia ajer ada wind dancer ^___^. Nampak menarik plak wind dancer tu pusing-pusing bila ada angin bertiup. Cute~
~ Menikmati keindahan alam ciptaan Allah ~ 

On the way balik rumah, lalu Empangan Timah Tasoh. Memang saujana mata memandang. Kalau tengok papan tanda tepi jalan, ada Resort kat dalam tue. Tak pernah la pergi lagi tapi mesti cantik dan mendamaikan. Bila tengok pemandangan yang luas macam ni rasa relax jer...



[aha! system detect ada org dah copy entry dan gambar burung unta tu yer... aaaaaa, copy untuk apa tu agaknya. Nway, please jangan buang watermark tu sebab semua pic ber-watermark dlm blog ni adalah taken by me. At least give some credit lor...]

21 comments:

ardinihumaira said...

pergh! bihun sup yang menarik perhatian. nyum3 :D

whitecappuccino said...

sedapnyer ABC!

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

sedapnye makan ptg tu.lapo d buatnya

Shafa said...

hehe... sajer kasi korang leleh tgk gambar makanan ^__^

arep_lockermonth said...

belacan tuh macam daging burger plak!!hehe

jom join GA arep..hehe..
http://www.arepnakbebel.com/2011/02/arepnakbebel-first-giveaway.html

Dawa said...

xtry bihun sup bang dan kat simpang 4? yg tu best

Shafa said...

arep : wow, wat GA yer.. nanti kalau fa free fa join eyh...

dawa : ala, tak tau plak ada mihun sodap kat simpang 4. maklumlah, baru2 nak kenal perlis... ^___^. oh, gambar2 interior dlm blog dawa shantek2 giler... nak comment selalu tapi takde ruangan comment pon o_O

norh said...

terliur ABC tu tapi tengah tak sihat..

cik fara @ fanadz said...

adoiii.lapar.dah berapa blog masuk ade gambar makanan.hehee.

Shafa said...

hehehe... nanti fa letak lagi gambar makanan bebyk k. lapar gak ni. tetiba plak tingin nak makan abc style zaman sekolah dulu ~abc dlm plastik 20sen. erm...

Liza said...

last time pegi perlis about 16 years ago, sebab wakil skolah ada game kat sana, best lah

Cik Sara said...

Kuala perlis mang best.. Nak3x bila lalu jalan tepi laut tu..best3x..Rindu nak balik umah..~

Shafa said...

liza : jenjalan kat perlis 16 tahun lepas. lama tue..
cik sara : jenjalan ambil angin sambil makan sate ikan. heee...

shiqin said...

sis mkn kat mne?? nnt balek perlis shqn nk g jgk..huhu.
tgk menarik jew tu.

Shafa said...

shiqin : gerai yg akak gi ni depan tapak baru pasar tani. kat tepi-tepi pantai tu la. sepanjang jalan nak ke tempat2 byk jual belacan tue...

shiqin said...

dekat ngn kola kew??

Shafa said...

shiqin : a'a. kat kola la tue.. mcm fa dari kangar. bila dah sampai kat tepi laut tu, kalau ke kanan nak pergi arah jeti langkawi. kalau ke kiri, nanti sampailah kawasan gerai2 mkn dan belacan2 ni... kg. sg. baru kot nama area situ...

shiqin said...

owh...klu tmpt tu shqn pernah pergi..tp tak pulak nmpk kdai yg de wind comel2 tu..
mkn kt stu murah kn.
fa dok putrajya presint bpe? perlis kampung fa kew?? arae mne?

Shafa said...

shiqin : gerai tu baru lepak kot wind dancer tue. hehe... alah, memang banyak gerai tapi yg len tak tau la rasa mcm mn.

fa bkn org perlis.. perlis tu umah ibu dan ayah mertuaku... ^___^.

shiqin said...

hihih..tanx oke.

Anonymous said...

huhu